*Semmi fakszni... csak tojásfehérje, eper és tejszín*.. :)
(Lajos Mari receptje Update módra)
Hozzávalók
- 4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű!)
- 1 csipet só
- 30 g Zero
- 1 kk. almaecet vagy fehérborecet
- 8-10 csepp vaníliakivonat
- 25 g porrá őrölt Zero
- 1 ek. cukormentes vanília ízű pudingpor
- 400 g érett eper
- 3 dl cukormentes tejszín (ízlés szerint Zero)
Vicza
- 1 csipet só
- 30 g Zero
- 1 kk. almaecet vagy fehérborecet
- 8-10 csepp vaníliakivonat
- 25 g porrá őrölt Zero
- 1 ek. cukormentes vanília ízű pudingpor
- 400 g érett eper
- 3 dl cukormentes tejszín (ízlés szerint Zero)
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy nagyobb tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Közepére egy 22-24 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd megfordítjuk, hogy a papír „írott” oldala kerüljön alulra.
- A fehérjéket patyolat tiszta keverőtálba csúsztatjuk, hozzáadunk 1 csipet sót, és kemény habbá verjük. Apránként, több részletben beleszórjuk a Zerot, hozzáadjuk az almaecetet, majd a vaníliakivonatot, és addig verjük, amíg a Zero elolvad, illetve szép fényes, kemény habot nem kapunk. Összekeverjük a porrá őrölt Zerot és a pudingport, a hab tetejére szitáljuk, és szelíden-lazán összeforgatjuk.
- A habmasszát a sütőpapírra rajzolt kör belsejébe halmozzuk, elsimítjuk, szegélyét kissé felmagasítjuk, úgy, hogy közepén sekély mélyedés legyen (oldalát nem kell elsimítani, mert mutatósabb, ha rajzos marad!). Betesszük a sütőbe, azonnal visszakapcsolunk 140 °C-ra (légkeverés 110 °C), és másfél órán át szárítjuk-szikkasztjuk. Többször kinyitjuk a sütő ajtaját (azaz kiszellőztetjük, hogy távozhasson a gőz), és ropogósra száradhasson a habtorta külseje. Kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk teljesen kihűlni – sütés közben megnő, majd kissé összeesik, nem baj, ez a természete.
- Az eperszemeket megmossuk, tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet, megtisztítjuk. Tortalapáttal alányúlva leválasztjuk a habtortát a sütőpapírról, lapos tálra emeljük. Kemény habbá verjük a tejszínt (ízlés szerint Zeroval) vastagon-magasan a torta közepére simítjuk, és tornyosan rápúpozzuk az epret.
Vicza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése