A GLIKÉMIÁS INDEX




Sokan ajánlják a zsírszegény diétákat, mondván, a finomított szénhidrát szükséges a szervezet számára, elengedhetetlen energiaforrás, míg a zsírtól csak hízni fogunk. Ebben a postban elmeséljük Nektek, hogy ez miért tévhit.

>> Mi a GI?

 A glikémiás index a szénhidrátok glükózzá alakulási sebességének mutatója. Ez az index megmutatja, hogy a bevitt szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben a szőlőcukorhoz képest. A szőlőcukor GI-je 100 pont, ami azt jelenti, hogy szinte azonnal felszívódik a szervezetedben. Ebből még nem is lenne semmi problémánk, DE:

Ha csak toljuk magunkba a szénhidrátokat, a vércukrunk megugrik, nem tud visszaállni a megfelelő helyére, ezáltal folyamatosan éhesek/egyre éhesebbek leszünk.

Mondunk jobbat: amikor a szénhidrát lebomlik, a glükóz bekerül a véráramba, aminek következtében a hasnyálmirigy elkezdi kibocsátani az inzulint. És mi az inzulin? Az a hormon, amelyik a glükózt a SEJTEKBE SZÁLLÍTJA. Sajnos ebből táplálkozik a legrettegettebb betegség is, a rák (mert a ráknak rengeteg cukorra van szüksége), de kialakulhatnak érbetegségek, keringési problémák, és még sorolhatnánk…

Mégegyszer: a magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódnak a szervezetünkben. Mi fog történni? A felesleges szénhidrát átalakul zsírrá! Nem, nem a zsír alakul át zsírrá, a szénhidrát! Ettől leszünk narancsbőrösek, ettől fog a mérleg szépen egyre többet mutatni, és ez a VIP belépő a cukorbetegséghez.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az állandó vércukorszint valójában védi az ereket és csökkenti az éhségérzetet.

>> A lényeg

Szinten tartás

 Természetesen a szervezetnek szüksége van a szénhidrátbevitelre és a kalóriára, azaz a tápértékekre, de azt ne feledjük, hogy ha magas GI-ű ételeket fogyasztunk, a vércukorszintünk kiegyenlítetlenné válik - így törnek ránk a hirtelen éhségrohamok is. Nem kell tehát teljesen lemondanunk a szénhidrátokról, de fogyasszunk alacsony glikémiás indexű ételeket, melyek segítségével kontroll alatt tudjuk tartani a vércukorszintünket és nemhogy egészségesebbek leszünk, de még fogyni is fogunk.

Figyeljünk a számokra

 Most már tudjuk, mi az a glikémiás index, de vajon mennyi energiát is kell belefektetnünk a számolásba? Ha megnézzük az alaptáblázatot, nagyjából tudunk következtetni, hogy mit milyen napszakban, illetve arányban fogyasszunk, valamint mi az, amit célszerű teljesen kiiktatni a mindennapjainkból.

Ezen életmód betartására hatalmas segítséget nyújt például a Norbi Update - itt rengeteg helyettesítő élelmiszer megtalálható az alapoktól kezdve az Update1 pékárúig, amelyet büntetlenül, a vércukor emelkedése nélkül fogyaszthatunk. :)



Vicza & Tina

Gondolnátok, hogy mennyi rejtett cukor van egy-egy élelmiszerben? Erről is mesélünk Nektek hamarosan!
 Kép forrása: DietOn

Unknown

Vicza & Tina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése